Hungarian

Catedrala Romano-Catolica Alba Iulia Catedrala Romano-Catolica Alba Iulia

Manastirea Franciscana din Deva Manastirea Franciscana din Deva

Biserica Catolica din Baia de Cris Biserica Catolica din Baia de Cris

Biserica Catolica din Dobra Biserica Catolica din Dobra

Biserica Catolica din Ilia Biserica Catolica din Ilia

Biserica Catolica din Orastie Biserica Catolica din Orastie

Biserica Reformata din Santamaria-Orlea Biserica Reformata din Santamaria-Orlea

Biserica Reformata din Deva Biserica Reformata din Deva

Biserica Reformata din Ilia Biserica Reformata din Ilia

Biserica Reformata din Chimindia Biserica Reformata din Chimindia

Biserica Reformata din Rapoltu Mare Biserica Reformata din Rapoltu Mare

Biserica Evanghelica din Sebes Biserica Evanghelica din Sebes

Introducere
Crestinismului în Evul Mediu timpuriu
Înainte de caderea Imperiului Roman de Apus , biserica crestina a devenit suficient de bogata, din donatiile împaratului si a persoanelor private, ca sa fie un factor important de aparare împotriva atacurile barbare. Biserica se ocupa de nevoile spirituale ale credinciosilor, dar si de siguranta lor materiala, ceea ce i-a crescut prestigiul.
Rolul bisericii medievale
În Evul Mediu, biserica a jucat un rol important în viata oamenilor . În aceasta epoca majoritatea oamenilor erau nestiutori de carte. Biserica a înfiintat instituii de învatamânt unde oamenii puteau învata sa citeasca si sa scrie . În aceasta perioada , majoritatea oamenilor participau în mod regulat Sfânta Liturghie . Singura problema a fost ca majoritatea credinciosilor nu cunosteau Scriptura. Din aceasta cauza, Biserica a hotarât crearea in interiorul bisericilor a picturilor murale (fresce) care reprezentau câte o istorisire din Biblie. În acea perioada frescele mai erau denumite si „biblia saracilor.”
Era Noua reprezinta perioada istorica de dupa Evul Mediu.
Istoricii înca nu s-au hotarât asupra datei începerii: unii o considera de la aparitia reformei (1517), iar altii de la descoperirea Americii (1492). În unele tari, istoricii au decis sfârsitul evului mediu de la propria istorie: englezi o considere de la batalia din Bosworth (1485), în timp ce istoriografia maghiara se refera la dezastrul de la Mohács (1526).
Relatia statului cu biserica.
Pana in secolul al XIX-lea,. in toate tarile europene se poate vorbi despre religie de stat, care avea un rol predominant în detrimentul celorlalte religii. Cu toate acestea , schimbarile care au avut loc în conceptia oamenilor ridicat problema de laicizare a statului.
Biserica romano-catolica (latina: Ecclesia Catholica) este cea mai mare comunitate crestina din lume . Biserica Catolica având in spate 2000 de ani de istorie este cea mai veche instituie din lume . Cu 1,2 miliarde de adepti are jumatate din populatia crestina a lumii si o sesime din populatia globului. Calugarii
Calugarii initial locuiau ca niste pustnici. Primele comunitati monahale au luat fiinta în Egipt . Viata lor a fost reglementata de reguli stricte si s-au concentrat in primul rând pe problemele abstracte ale credintei.
In Est s-a raspândit o forma mai practica a monahismului. Initial, miscarea monahala a fost dusa de actiuni individuale, ca apoi sa fie integrata de biserica. Astfel biserica a câstigat o mai mare importanta în viata de zi cu zi : slujitorii Domnului ( Servi Dei ) vindecau , dadeau sfaturi si in unele cazuri au fost si judecatori impartiali.
Desi scopul vietii monahale era o viata dusa dupa învatamintele lui Dumnezeu, credeau ca acest lucru se poate realiza numai ducând o viata dupa reguli stricte în conformitate cu niste norme precise (depuneau juramânt de castitate, de saracie si supunere). In afara traiului din mânastiri, calugarii se ocupau de agricultura, cultivau plante medicinale, copiau carti si codexuri, contribuind astfel la cultura antica si la salvarea si transmiterea limbii latine. În acelasi timp la mânastiri au luat fiinta biblioteci, centre de copiere a documentelor vechi, intr-un cuvânt au devenit niste centre de cultura importante.
În Evul Mediu timpuriu activitatile lor misionare au avut drept rezultat aderarea popoarelor din centrul Europei la crestinismul latin.
Printre ordinele religioase cel fondat de Sf. Benedict de Nursia ( 480-543 ) a fost primul care a acceptat conducerea Papei . Monte Cassino, a fost prima manastire înfiintata (Italia-A.C.529), iar în Evul Mediu timpuriu manastirile benedictine au luat fiinta in întreaga lume crestina occidentala . Religia reformata.
Reformatia sau reformarea religiei a început in sec. al 16-lea in Europa de Vest. Prin aceasta miscare s-au scos in evidenta defectele învatamintelor bisericii catolice. In secolele XV-XVI. odata cu schimbarile economice, sociale si politice precum si sub efectele idealurilor renascentiste si umaniste, s-a schimbat atitudinea oamenilor fata de religie. Se intensificau criticile aduse Bisericii Catolice. Martin Luther a formulat pentru prima data 95 de teze care reflectau aceste erori (în octombrie 1517) si treptat s-a îndepartat de Roma.
În acelasi timp, Ulrich Zwingli si John Calvin au lansat in Elvetia o noua miscare religioasa independenta. Membrii acestor miscari sunt numiti protestanti, fiindca au protestat împotriva papalitatii.
Biserici din judetul Hunedoara.
Cele mai multe dintre bisericile romano-catolice si reformate din judetul Hunedoara au început sa fie construite începând din secolul al 17-lea. În majoritatea cazurilor pe locurile respective existau deja biserici si înainte, dar datorita starii lor (construite din lemn, fara o fundatie puternica , etc) sau ca urmare a distrugerii (incendiu, razboaie, revolte) ele au fost demolate iar materialele au fost refolosite la constructia noilor biserici
La aparitia religiei reformate au fost multe cazuri, când credinciosii catolici, (urmându-si stapânii) a trecut cu biserici cu tot la noua religie. In unele cazuri acestea au ramas protestante in altele au revenit la catolicism sau au fost recuperate de catre catolici.
Bisericile studiate de noi dovedesc ca ele au trait cândva si vremuri mai bune. Scaderea populatiei, asimilarea si nu în ultimul rând îndepartarea de religie si biserica au adus majoritatea acestor monumente intr-o stare deplorabila. Nu sunt putine cazuri, când enoriasii din localitatile respective pot fi numarati pe degete (Baia de Cris, Dobra, Ilia) . Având în vedere neputinta lor financiara, zi de zi, an de an aceste lacasuri se distrug . Oprirea acestui proces este dificila, necesita multe de sacrificii, dar nu imposibila.